agenda
  • 21/08/17

    eerste schooldag

  • 24/08/17

    Samenwijzer
groep 6

gr6

Welkom op de pagina van groep 6!


Ben je in vorm? – 8 juni 2017

Weer een aantal leuke IPC activiteiten deze week, waar een berichtje op de groepspagina natuurlijk niet bij kan ontbreken. Allereerst kregen we afgelopen dinsdag bezoek van 2 kinderfysiotherapeuten van Trias: Linda en Merel. Op een interactieve manier vertelden zij meer over ons lichaam en over het werk wat een kinderfysiotherapeut doet.

De ballonnen race aan het eind was bij de meeste kinderen een groot succes, een aantal kinderen vond het geluid hierbij een beetje te hard helaas.

Vandaag stond er een gymles in het kader van IPC op het programma. En wat voor soort gymles zou er bij het thema “Ben je in vorm?” horen? Een echt conditiecircuit natuurlijk! De kinderen hebben zich in 14 verschillende onderdelen heerlijk kunnen uitleven.

 

Ze waren van tijd tot tijd redelijk buiten adem. De conditie kan dus nog beter!

De rest van de foto’s komt op de fotopagina van de website.


Diploma – 2 juni 2017

Vandaag hebben we de laatste training “Omgaan met elkaar” gehad (ook wel Sta Sterk training genoemd). In totaal hebben we 8 trainingen gehad in kleinere groepen (halve klas) en 3 bijeenkomsten met de hele klas. De leerlingen hebben onder andere geleerd wat hun gedrag voor invloed kan hebben op het gevoel of gedrag van anderen. Ze hebben geleerd hoe ze op een sterke manier kunnen vertellen waar ze last van hebben en waarom, hoe ze elkaar kunnen helpen in lastige situaties en dat wat de een vervelend gedrag vindt, voor de ander heel normaal kan zijn. Kortom, een hele zinvolle training, waar de kinderen veel baat bij hebben. Nu is het zaak om er ook verder mee te gaan in de groep en dat doen we ook zeker!

Ze hebben allemaal een diploma gekregen van Margriet. Onze leuke groep is door deze training en de inzet van de kinderen nog weer een beetje leuker geworden.


Opening IPC thema: Ben je in vorm? – april 2017

Nog op de valreep voor de meivakantie hebben we een hele gave opening gehad van ons nieuwe IPC thema: “Ben je in vorm?” waarin gezondheid en fitheid centraal staat. Het leek ons erg passend om een actieve opening te regelen en dat is gelukt middels een super gave streetdance les bij De Vos danscentrum in Alphen. Met zijn allen op de fiets erheen (ook al heerlijk sportief) en onderweg speculerend over waar we heen zouden gaan. We hadden de kinderen nog even op een dwaalspoor toen we onze fietsen voor Basisschool De Rank parkeerden, maar al snel werd duidelijk dat we daar niet heen gingen. De kinderen hebben een super gave dans aangeleerd.

Iedereen deed even enthousiast mee en het ging ook super goed!

Inmiddels hebben we de Koningsspelen ook gehad en loopt de meivakantie alweer op zijn eind. Binnenkort zijn de foto’s van de Koningsspelen terug te vinden op de website. Dit zijn er iets teveel om op onze eigen pagina te zetten.


Vandaag zijn we in groep 6 begonnen met een weerbaarheids-, ofwel Sta-Sterk training. Erg leuk om te zien dat de kinderen hier enthousiast mee aan de slag gaan. Dat dit bij een aantal kinderen heel erg leeft, werd deze week wel duidelijk. Lana maakte een anti-pest gedicht:

Dit gedicht heeft ze voorgedragen voor de klas. Iedereen vond het een goed geschreven gedicht. Het IPC thema “Onze actieve planeet” gaan we bijna afronden, we hebben er veel van geleerd.

 


Onze actieve planeet – 24 februari 2017

De titel van de huidige unit van IPC waar we inmiddels alweer een aantal weken mee aan het werk zijn. We hebben onderzocht hoe vulkanen, aardbevingen en tsunami’s ontstaan en hebben geleerd dat de aardkorst bestaat uit meerdere “platen” die ten opzichte van elkaar bewegen. De kinderen hebben informatie opgezocht over vulkanen, bekende vulkanen en minder bekende vulkanen en hoe vulkanen eruit zien. Daar hebben ze tekeningen over gemaakt die weer op onze leerwand te zien zijn. De afgelopen twee weken zijn de kinderen ook hard aan het werk geweest om in groepjes vulkanen te maken.

Het resultaat mag er zeker zijn:

De komende weken werken we nog even verder aan dit thema.

Niet helemaal passend meer bij het weer, maar omdat ik het al wel beloofd had aan de kinderen, hebben we vanmiddag (de laatste vrijdag voor de vakantie) hele leuke sneeuwpoppetjes gemaakt van sokken. Ze zijn erg leuk geworden:

Meteen maar mee naar huis, voordat de lente echt doorzet!


Kerst

Door wat inlog problemen wat later dan de bedoeling was, toch nog een paar foto’s van onze groep tijdens de Kerstwandeling.

De Kerstwandeling was wat ons betreft erg geslaagd. Ook onze groep heeft hier een super bijdrage aan geleverd.

Heel goed gedaan allemaal, zowel de kinderen die meespeelden, als de kinderen in het Kerstkoor.


Schilderen – 21 december 2016

Naast alle drukke bezigheden in de voorbereiding van de Kerstviering vanavond, is een klein groepje kinderen ook druk aan het verven geweest.

In de Baronie wordt een speelparadijs gebouwd. Er is aan de school gevraagd of wij een aantal paletten willen verven die op een houten wand worden bevestigd die als afscheiding geplaatst wordt tijdens de verbouwing. Wij als groep 6 hebben hier enthousiast “ja” tegen gezegd en dus zijn een aantal kinderen hard aan het werk gegaan, met dit als resultaat:

schildering-1 schildering-2 schilderij-samen

Wij zijn er trots op!


“Natte gymles” – 9 december 2016

Een poosje geleden zijn wij als toeschouwers aanwezig geweest bij het EJK Waterpolo. Als vervolg hierop waren we door AZC uitgenodigd voor een “natte gymles” en afgelopen vrijdag was het dan zover. Met zijn allen op de fiets richting AquaRijn, heel benieuwd wat ons te wachten stond.

Er waren keurig twee kleedkamers voor ons gereserveerd en na het omkleden begonnen we met een warming-up, eerst op de kant en daarna in het zwembad (lekker een paar baantjes zwemmen).

zwemmen-1

De groep werd in drie groepen verdeeld: synchroon zwemmen, wedstrijdzwemmen en waterpolo. Elke groep werd begeleid door een enthousiast lid van AZC, bekwaam in het betreffende onderdeel. De kinderen gingen super enthousiast aan de slag en vonden alle onderdelen leuk om te doen. Alhoewel…. Het waterpolo was wel heel erg leuk!

zwemmen-3

Een paar foto’s om een indruk te geven.

zwemmen-2

Al veel te snel was het weer tijd en stond de volgende groep alweer te trappelen om de lessen te volgen.

zwemmen

Wij vonden het super! En wat ons betreft: wordt vervolgd…

 


Chocola – 6 december 2016

We zijn al weer een aantal weken aan het werk met ons nieuwe IPC thema: chocola. Een thema wat goed past in deze tijd met Sinterklaas en Kerst en alle chocolade verrassingen die daarbij horen. Samen hebben we onderzocht hoe chocola gemaakt wordt en waar cacao vandaan komt, hoe cacaobonen groeien en hoe het zit met de geschiedenis van chocola. Veel van de dingen die we geleerd hebben, zijn terug te vinden op de leerwand achter in de klas. Aanstaande maandag, 12 december is er een inloopmiddag waarop iedereen kan komen kijken naar onze leerwand om een indruk te krijgen van wat de kinderen allemaal doen en leren.

Gisteren hebben we samen chocola gemaakt. Het liep niet helemaal zoals de kinderen bedacht hadden (de geur was wel heel doordringend, we konden geen witte, pure en melkchocola maken, het duurde erg lang om de substantie zacht te krijgen, enzovoorts), maar het was wel leuk om samen te doen.

chocola-maken

De foto’s van de Sinterklaasviering worden de komende dagen op de foto pagina van de website gezet. Niet apart per groep, maar in de map Sinterklaas 2016.

Vrijdag gaan we zwemmen in Aquarijn, weer iets leuks om naar uit te kijken!


 

Kinderboekenweek – 12 oktober 2016

Na het leuke bezoek van het schrijversduo Annie en Hannie vorige week donderdag (zie de foto’s op de nieuwspagina van de school), was de kinderboekenweek ook hier op school officieel gestart. De kinderen hebben de afgelopen dagen allemaal een verhaal geschreven en mogen deze vandaag en morgen voor de klas voorlezen. Het beste verhaal van elke klas wordt voorgelezen tijdens de afsluiting aankomende vrijdagochtend. Wie dat namens onze klas gaat doen is dus nog niet bekend.

Vandaag mochten de kinderen allemaal in pyjama of makkelijke kleding komen en een kussentje, dekentje, knuffel, of iets dergelijks meenemen. Dolenthousiast kwamen ze allemaal vanochtend het lokaal binnen om allemaal een eigen plekje te maken: op de tafel, onder de tafel of gezellig met een groepje bij elkaar op de grond, het kon allemaal. De kinderen hebben heerlijk zitten of liggen lezen en vonden het maar niks dat er uiteindelijk toch ook nog wel gewerkt moest worden.

kinderboekenweek

Maar ja, de verhalen moesten ook nog af en er moest ook nog gewoon gerekend worden. Dat viel niet helemaal mee, maar we hebben uiteindelijk een gezellige ochtend gehad, met wel een beetje werken, maar ook veel lezen, voorlezen en heerlijk luisteren naar verhalen. Ook het schrijven van de verhalen hebben ze met plezier afgemaakt, sommige kinderen wilden zelfs een tweede verhaal schrijven, erg leuk! Ik ben benieuwd naar alle verhalen.


Luchthavens – woensdag 5 oktober 2016

We hebben het thema luchthavens van IPC inmiddels afgerond. De kinderen hebben met veel plezier en enthousiasme aan het onderwerp gewerkt.

Een van de opdrachten was het ontwerpen van een logo voor een eigen vliegtuigmaatschappij:

presentatie-logos

Verder hebben de kinderen een ontwerp gemaakt voor een plattegrond van een luchthaven en een van deze ontwerpen is in het groot op de instructietafel geplakt. Daarna hebben de kinderen vliegtuigen gemaakt voor boven of op deze luchthaven.

luchthaven-met-vliegtuigen

Dit is maar een kleine greep uit de opdrachten van de afgelopen weken. Onze leerwand van IPC is in ieder geval goed gevuld, het is niet te missen waar wij aan gewerkt en over geleerd hebben de afgelopen weken. De kinderen zijn al erg benieuwd naar het nieuwe onderwerp.

leerwand-luchthavens

Ondertussen werken we natuurlijk ook gewoon verder met de ‘normale’ vakken. Met rekenen hebben we het begrip “vierkante meter” besproken. Hoeveel kinderen passen er eigenlijk op een vierkante meter?? Best veel…

vierkante-meter

Er lag echt een papier onder van precies 1 vierkante meter. Maar als we die helemaal vullen…

 


 

Rekenen “even anders” – woensdag 14 september 2016

In de projectles rekenen van afgelopen woensdag stond het bouwen van blokken en het maken van een plattegrond centraal. Deze les staat altijd garant voor veel bouw-plezier.

img_0778

Leuk om een keer op een hele andere manier bezig te zijn met rekenen.


 

IPC – dinsdag 13 september 2016

We zijn inmiddels al een paar weken hard aan de slag met het thema “Luchthavens”. Dit thema bevat veel lessen behorend bij het vak aardrijkskunde. De muur begint aardig gevuld te raken met opdrachten die de kinderen gemaakt hebben.

img_0643 img_0644

Maandag zijn we begonnen met het vak Creatieve vorming. De kinderen hebben de opdracht gekregen om na te denken over een kunstwerk wat past bij een luchthaven. “Stel, je mag een kunstwerk ontwerpen wat bij een luchthaven geplaatst gaat worden, hoe zou dat kunstwerk er dan uitzien?” We hebben samen eerst gesproken over wat er nu past bij een luchthaven, waarna de kinderen een schets moesten gaan maken van hun kunstwerk. Dinsdag zijn de kinderen aan de slag gegaan om hun kunstwerk ook te maken van klei.

img_0741 img_0742 img_0743 img_0744 img_0740

Donderdag middag hebben ze de kunstwerken geverfd en vrijdag heeft iedereen zijn/haar kunstwerk aan de klas laten zien en verteld waarom hij/zij voor dit ontwerp heeft gekozen. Voor sommige kinderen weer best spannend om hierover te vertellen voor de klas. Het presenteren voor de klas gaan we regelmatig doen, zodat het steeds een beetje minder spannend wordt.

De kunstwerken staan tentoongesteld op de kast achterin de klas.


 

Warm! – dinsdag 13 september 2016

Het was goed warm in de klas. Aan het eind van de middag was het echt niet meer lekker binnen, dus zijn we lekker buiten gaan zitten lezen. Iedereen  mocht zijn eigen plekje zoeken en dat leidde tot heel bijzondere leesplekken…

img_0777

De kinderen vonden het voor herhaling vatbaar…


 

Maandag 12 september 2016

Vanochtend zijn we met groep 5, 6 en 7/8 op bezoek geweest in het zwembad Aquarijn. We waren uitgenodigd om een van de wedstrijden van het Europees Kampioenschap Waterpolo bij te wonen. Eerst met groep 7/8 op de fiets naar het zwembad, dat was al een uitje op zich. In het zwembad kregen we eerst een filmpje te zien over waterpolo, om wat meer te weten te komen over deze sport. Daarna kregen we een les over gezonde voeding. Erg leuk, omdat dit gecombineerd werd met een spel om te zien hoeveel de kinderen al wisten (best veel).

Tot slot natuurlijk de wedstrijd: Duitsland tegen Turkije. Erg leuk om te zien en mee te maken en de kinderen waren super als supporters voor beide clubs.

ejk-waterpolo

Alphen TV was ook aanwezig en heeft die ochtend gefilmd en een aantal kinderen geïnterviewd. Hieronder de link naar de uitzending. Helaas komt het stukje van Selena niet terug, maar Lieke en Maxim komen er wel in voor!

Een super leuke ochtend!


 

Woensdag 31 augustus 2016

Wij zijn deze week begonnen met ons eerste thema van IPC! Maandagmiddag was de start van het thema “Luchthavens” in de gymzaal samen met groep 5. We speelden samen een estafette spel waarbij we spullen in een koffer moesten stoppen. We waren zo bezig met de estafette, dat we niet altijd even goed in de gaten hadden hoe de spullen die we in de koffer hadden gestopt er nu precies uitzagen. En dat was nu net de volgende opdracht: wat heb je in de koffer gedaan en hoe zag het er uit?

Een erg leuke startopdracht samen met groep 5!

IMG_0585

Dinsdagmiddag hebben we gekeken wat we allemaal al weten over luchthavens en dat hebben we op papier gezet. Daarna heeft de juf verteld wat we de komende weken gaan doen: welke vakken komen aan bod en aan welke doelen gaan we werken. De muur achterin de klas gaan we steeds meer vullen met werkstukken over het thema.

Start thema

De start is gemaakt, in de komende weken komt er steeds meer bij.

J.P. Coenlaan 1 B
2404 AL Alphen a/d Rijn
T 0172 - 474 132SCOPE scholengroep(C) 2012 SCOPE scholengroep

Disclaimer
Inloggen beheerders