agenda
  • 21/08/17

    eerste schooldag

  • 24/08/17

    Samenwijzer
groep 5

gr5

Welkom op de groepspagina van groep 5

Het bovenste bericht is het meest recent.


Op vrijdag 16 juni heeft Karin,  de moeder van Laila een presentatie gegeven over Ecoducten en het belang er van. Het was een leerzame les. De kinderen hebben in groepjes nagedacht over het ontwerp van een ecoduct. Daarna zijn ze de zelf verzonnen ontwerpen gaan tekenen. Het groepje die het mooiste ecoduct heeft ontworpen mag als eerste het Suske en Wiske boek lezen met als titel “de beestige brug”.


Op woensdag 14 juni hadden we de sportdag van Samen op Weg. De sportdag werd georganiseerd door het ID-college. we hebben het super getroffen met het mooie weer en hebben allemaal erg genoten!!!!!!


Op dinsdag 13 mei hebben de kinderen van groep 5 leren programmeren zonder computer. We hebben geleerd dat wij als mens de computer een opdracht en de computer die ook uitvoert.


12 mei: De gymlessen op vrijdagmiddag zijn altijd een feestje.  Vandaag hebben wij een nieuw spel uitgeprobeerd: bruggenestafette. Het was weer een leuke afsluiting van de week. En nu lekker weekend!

Bruggenestafette

Vandaag, dinsdag 9 mei, zijn we met de groepen 1 t/m 7 op schoolreisje geweest. wat  hebben we allemaal genoten op het strand van Zandvoort. We hebben Robinspellen gespeeld, op garnalen gevist, een kijkje genomen in het juttersmuzeeum en heerlijk gespeeld in het zand. We hebben het super goed getroffen met het mooie weer vandaag. De zon heeft volop geschenen en we hadden het niet koud. Al met al een dag die we niet snel zullen vergeten!!!!


Op dinsdag 18 april hebben we een leuke dansles gehad bij een echte dansschool. Het was erg leuk. We hebben deze dansles gedaan omdat we weer met een nieuw thema van IPC gaan starten. Ons nieuwe thema heet: Ben je in vorm? Gezondheid en fitheid.


Op donderdag 13 april hebben we met elkaar het paasfeest gevierd. We zijn met groep 4 t/m 8 naar de gymzaal gegaan en daar hebben we met elkaar mooie liedjes gezongen en naar het bijzondere paasverhaal van Yvonne geluisterd. Tijdens de paaslunch zaten alle kinderen van groep 1 t/m 8 bij elkaar in de verschillende klassen te eten. Het was een fijne dag!


In groep 5 hebben we zakjes met zaadjes gekregen. Er moesten eerst zaadjes in de klas gezaaid worden voordat ze naar buiten konden in de bak die op het plein staat. We hebben nu alle zaadjes en plantjes in de bak staan op het schoolplein. 


Op dinsdag 14 maart hebben de kinderen van groep 5 en 6 samen met juf Roan en juf Florien een schilderij gemaakt. Allebei de groepen hebben nu in de klas een mooi schilderij hangen dat door de kinderen zelf is gemaakt. Het maken van een schilderij stond in het teken van kunst, van IPC. Met de kinderen hebben we gekeken naar schilderijen van Jackson Pollock, hij is beroemd geworden door zijn “action-painting”.


Na de fietsles op woensdag 15 maart mochten de kinderen een kijkje nemen op het stembureau. In de klas hebben we het gehad over de verkiezingen. De moeder van Thimo ging ook stemmen en wij mochten mee kijken hoe dat in zijn werking ging. De mensen van het stembureau hebben ook nog precies uitgelegd wat er allemaal moet gebeuren voordat iemand mag gaan stemmen. Als je gaat stemmen moet je de stempas meenemen en ook je legitimatiebewijs, zodat er goed gekeken kan worden of je ook echt mag stemmen. Daarna krijg je het stembiljet en mag je een hokje rood maken op wie je wilt gaan stemmen, dit gebeurt in het stemhokje. Het was interessant en leerzaam om dit een keertje in het echt gezien te hebben. Met dank aan de mensen van het stembureau en aan Tirza dat we even mee mochten kijken!!


Op woensdag 15 maart hebben de kinderen van groep 5 hun 2de fietsles gehad van dit schooljaar. Het is goed om te zien dat het fietsen zo vooruit gaat bij de kinderen. We hebben geoefend met hand uitsteken, bochtjes maken, op tijd stoppen en als laatste hebben de kinderen geoefend met het maken van een noodstop. Tirza(moeder Thimo), Yvette(moeder Moira) en Miranda(moeder Gwendolyn) bedankt voor jullie hulp!!!

     


De vulkanen zijn klaar en staan achter op de kast in de klas. Ze zijn erg mooi geworden.

Voor het thema van IPC zijn de kinderen in groepjes aan het werk geweest om mooie vulkanen te maken. Ze zijn begonnen met het maken van een vulkaan van papier marché, daarna hebben ze hem geverfd en er nog van alles omheen gemaakt.

De kinderen hebben in groepjes nagedacht over hoe stevig een huis in elkaar moet zitten als het in de buurt staat waar aardbevingen voor kunnen komen. Met allerlei materialen zijn ze aan de slag gegaan en de resultaten hebben zij gepresenteerd aan de klas. Het zijn zeer verschillende bouwwerken geworden.


Laila, Daan en Kevin hebben met z’n drieën aan het project “Doolhoven en knopen” gewerkt.

 


14 februari 2017.

Het is Valentijnsdisco op Samen op Weg.

We hebben allemaal genoten, het was een avond die in het teken stond van Valentijn.

  


Verrassing voor juf Joyce!!
Op 28 januari is juf Joyce jarig…
Juf Joline was vrijdag 27 januari voor het eerst in groep 5 aan het werk en wij hebben met elkaar een leuke verrassing bedacht om onze lieve juf Joyce in het zonnetje te zetten!
Het was een hele gezellige middag.
Gefeliciteerd juf!!


Een leuke muziekles met onze stage juf Roan.


Op vrijdag 20 januari waas het de laatste dag van meester Frank bij ons in groep 5.

Samen met groep 4 hebben we hem een leuk afscheidscadeau gegeven.


In groepjes hebben de kinderen bedacht wat zij allemaal al weten over;

Overstromingen, vulkanen, tsunami’s en aardbevingen. Aan de hand van plaatjes hebben zij gekeken wat zij al weten over dit thema.

Op maandag 16 januari zijn we gestart met ons nieuwe thema van IPC.


Wat hebben we allemaal genoten van het sinterklaasfeest op Samen op Weg. Met alle kinderen zijn we begonnen in de speelzaal, daar kwam Sinterklaas met wel 5 Pieten. Alle groepen hadden iets ingestudeerd voor de Sint. Het waren leuke optredens. Na het feest in de gymzaal zijn alle kinderen naar hun eigen klas gegaan. Alle surprises stonden klaar in de klas. We moesten met een dobbelsteen gooien en als we 1 of 6 hadden gegooid mochten we onze eigen surprise pakken en het gedicht voorlezen. Als laatsten bleven Yorick en Robin over en gelukkig konden zij ook hun surprise uitpakken. We hadden nog even een rondje gemaakt in de klas met wie wie had getrokken met het lootje trekken. De kinderen in groep 5 hebben het goed geheim gehouden. De juf is trots op deze groep. Het was erg gezellig dat onze stagejuf, juf Roan, er ook bij was. Op de onderstaande foto’s zijn alle kinderen te zien met de surprise die speciaal voor ieder kind gemaakt waren. 

sint-1 sint-2 sint-3 sint-4 sint-5

De surprises van de kinderen van groep 5.

susprises-groep-5

De kinderen van groep 5 t/m 8 hebben thuis hard gewerkt aan mooie surprises. De surprises hebben 4 dagen in de speelzaal tentoongesteld gestaan. 

surprises-groep-5-tot-en-met-8


Voordat de kinderen chocola gaan maken, hebben zij eerst een doosje ontworpen en gemaakt waar hun eigen stukje chocola in kan. Wij hebben gekozen voor een doosje met onze letter erop, dit in het teken van Sint. De doosjes zijn erg leuk geworden.

doosjes-maken

Tijdens de opdrachten van IPC gaan de kinderen regelmatig op zoek naar informatie. Zij gebruiken hiervoor in 2-tallen een chromebook. Zij hebben informatie gezocht over de cacaobomen, waar groeien deze bomen en hoe een cacaoboon er uit. Ook hebben zij gekeken waar chocola wordt gemaakt en wat er allemaal in chocola zit. Welke voedingswaarden zitten er in producten en wat zit er in chocola. 

chromebook-1chromebook-2


Tijdens onze gymles kregen we een leuke les van studenten van het ID-college. We hebben genoten van deze les.

collage-2016-11-11-09_53_20


Op dinsdag 8 november hebben we met elkaar gekeken wat we al over chocolade weten. Op 2 gouden wikkels stonden al verschillende weetjes over chocolade.

Alle kinderen hebben iets opgeschreven wat ze er al over weten en al deze wikkels hebben we op het bord geplakt.

collage-2016-11-11-09_57_45

Op maandag 7 november zijn we gestart met ons nieuwe thema van IPC.

De kinderen hadden voor de opening allemaal een theedoek mee moeten nemen, waarvoor deze gebruikt zou worden was nog een verrassing.

We hebben 11 verschillende dingen mogen voelen, ruiken en proeven. Niet alle dingen vonden de kinderen even lekker, maar hebben wel alles geproefd, heel knap.

Ons nieuwe thema heet “chocolade”

collage-2016-11-11-14_12_50


Op woensdag 12 oktober mochten alle kinderen uit groep 5 in pyjama of in makkelijk zittende kleding naar school komen. Ook mochten de kinderen knuffels, dekentjes of kussens meenemen. Alle kinderen hadden een lekker plekje gevonden in de klas om “op hun gemakje” te gaan lezen.

collage-2016-10-12-19_58_47

Tijdens de kinderboekenweek zijn de kinderen druk bezig met het schrijven van een verhaal. Op vrijdag 14 oktober wordt er uit iedere groep een zelfgeschreven verhaal voorgelezen aan alle kinderen van school.


Maandag 10 oktober 2016

Vandaag zijn de kinderen echte wetenschappers geweest. Ze kregen de opdracht om in groepjes iets te ontwerpen voor een opa of oma die niet zo makkelijk meer iets van de grond kan rapen als hij/zij op een stoel zit. De kinderen hadden verschillende materialen ter beschikking om daar iets mee te maken. Het was best lastig om in een korte tijd iets te bedenken en dan ook nog te maken. De kinderen vonden het erg leuk om dit te doen.

20161010_122117

Dit waren de bakjes met de materialen die de groepjes konden gebruiken.

collage-2016-10-10-15_00_24-1 collage-2016-10-10-15_04_27 collage-2016-10-10-16_18_16 collage-2016-10-10-16_22_08 collage-2016-10-10-16_23_37 collage-2016-10-10-16_25_23


Ons eerste thema van IPC zit er weer op. We hebben veel geleerd over “De Luchthaven”.

We hebben aan doelen van ICT, Aardrijkskunde, Kunstzinnige Vorming, Techniek, Mens en Samenleving en Internationaal gewerkt.

De kinderen hebben een droomreis, een kunstvoorwerp en een paspoort gemaakt. We hebben met elkaar gekeken naar de beroepen die er allemaal op de luchthaven zijn en wat heeft het personeel in een vliegtuig allemaal voor taken.

We hebben in groepjes gewerkt, maar ook in 2-tallen en individuele opdrachten gemaakt.

Al met al hebben we heel veel verschillende opdrachten gemaakt. Het was een leuk en leerzaam thema. Achter in de klas hangt van alles waarover de kinderen kunnen vertellen. Als u tijd en zin heeft kunt u deze week nog even een kijkje nemen in de klas om dit alles te bewonderen. 

collage-2016-10-04-23_14_04

In de afgelopen week zijn we druk bezig geweest met het ontwerpen en maken van een kunstwerk.

Het kunstwerk moest iets worden wat we voor ons zelf ontworpen luchthaven zouden kunnen plaatsen.

Alle kinderen hebben eerst een tekening van het ontwerp gemaakt en zijn daarna met klei het kunstwerk gaan maken. Soms was het ontwerp moeilijk om na te maken en werd het gaande weg een ander kunstwerk. Zo gaat dat ook bij “echte kunstenaars”.

Na het drogen konden de kinderen hun eigen kunstwerk gaan verven. Het zijn allemaal mooie, bijzondere kunstwerken geworden!!!

collage-2016-09-17-22_22_33 collage-2016-09-17-22_19_09

collage-2016-09-18

Op maandag 12 september hebben met de kinderen van groep 5 t/m 8 een bezoekje gebracht aan het zwembad Aquarijn. In dit zwembad werden de kampioenschappen Waterpolo gehouden voor jongens onder de 19 jaar.

Voordat we de wedstrijd gingen kijken hebben we uitleg gekregen over de regels van waterpolo.

Daarna hebben we een leuke quiz gedaan over gezonde leefstijl.

Lieke uit groep 6 had gewonnen en kreeg een leuk presentje.

collage-2016-09-06-14_59_09


Deze week hebben de kinderen aan hun “Droomreis” gewerkt.

Dit hebben ze in 2-tallen gedaan.

Alle kinderen hebben hun droomreis aan de klas gepresenteerd, dat was best spannend.

Op maandag 28 augustus zijn we samen met groep 6 gestart met het thema “Luchthavens”van IPC.

Met groep 5/6 zijn we in de gymzaal gestart met een leuk spel.

Regelmatig zult u nieuwe foto’s op onze pagina vinden over dit thema.

We werken met veel enthousiasme aan dit thema.Collage 2016-08-29 19_12_29

J.P. Coenlaan 1 B
2404 AL Alphen a/d Rijn
T 0172 - 474 132SCOPE scholengroep(C) 2012 SCOPE scholengroep

Disclaimer
Inloggen beheerders