agenda
  • 21/08/17

    eerste schooldag

  • 24/08/17

    Samenwijzer
groep 7/8

gr78

Welkom op de pagina van groep 7/8

Het bovenste bericht is het meest recent.

Update vlogwedstrijd: Op 2 juni is de winnaar van de vlogwedstrijd veteranendag bekend gemaakt. Helaas zijn we niet de winnaar geworden, maar we zijn van de 77 inzendingen wel bij de laatste 10 geëindigd. Daar zijn we heel trots op. Onze inzending staat daarom op de site van de veteranendag: https://vlogs.veteranendag.nl/ De jury vond onze boodschap sterk en duidelijk. Ze vonden het mooi teamwork!!

Donderdag 1 juni: Vandaag was een spannende dag. We hebben het praktisch verkeersexamen afgelegd. Een beetje zenuwachtig was onze groep er klaar voor. Onderweg werden we onverwacht aangemoedigd door juf Krista en de moeder van Lisanne. Zij zaten te posten. We verwachten over ongeveer twee weken de uitslag te horen.

Maandag 22 mei: We zijn op excursie geweest naar het boomkwekerijmuseum in Boskoop. We zijn in drie groepen rondgeleid en hebben opdrachten gedaan.

Dinsdag 9 mei: Schoolreis naar Zandvoort

We gingen op Dinsdag 9 mei  met groep 1 t/m 7 naar strand Zandvoort aan zee. We zaten als eerste in de bus. We hadden een dubbeldekker en ik zat op de heen/terugweg boven in de eerste rij, ik kon dus lekker voor me uitkijken over de weg.Ik zag allemaal mooie huizen en zo. Het was super maar dan echt super gezellig in de bus. maar op een gegeven moment kwamen we aan op het strand. We kwamen dus aan op het strand, en toen zagen we de prachtige prachtige prachtige zee wow wat was dat mooi! We gingen eerst naar het museumdaar zagen we allemaal dingen zoals: dingen uit de tweede wereldoorlog, botten, ook een echte kreeft een paar platvissen, een piraten speel ding (waar we ook in gingen spelen :p) en nog veel meer. We werden rondgereden door een piraat in en tractor met een  huifkar eraan we hobbelden en bonsden heen en weer. De tractor bracht ons naar de spelletjes. Toen gingen we de spellen  doen er was : touwtrekken een soort estafette en nog veel meer…Toen gingen we lekkere patatjes eten met wat te drinken erbij. Toen we patatjes ophadden gingen we nog spelen er was een speeltuin en daar gingen we lekker spelen.  We gingen daarna nog garnalen vissen, maar er waren ook nog andere beestjes in het net zoals: kwallen, garnalen (natuurlijk), krabbetjes en nog een platvis. Toen ging ik met Mirjam en Ghislaine nog in het water spelen maar we werden kledder kleddernat, maar gelukkig had ik schone kleren mee. We gingen als laatste nog een ijsje eten en toen gingen we weer naar huis, maar ik vond het zeker een geslaagd schoolreisje en ik zou het liefst dat schoolreisje opnieuw willen doen. Zo hebben we de dag door gemaakt.

Geschreven door: Lisanne

Meivakantie 2017: Onze meiden hebben meegedaan aan het schoolvoetbaltoernooi. Ze hebben de kwartfinale gehaald!

Dit is onze inzending voor de vlogwedstrijd voor scholieren van het Nationaal Comité Veteranendag!

Donderdag 30 maart 2017: Bezoek van een veteraan in de klas! Met IPC hebben we de rol van Nederlandse militairen in vredesmissies besproken. “Onze” veteraan kon daar uit de eerste hand over vertellen. Zoals Rachel opmerkte,  je leert meer dan uit een boek of door het kijken naar een film.

Woensdag 22 maart 2017: In het Parkfilmhuis hebben we 7 animatiefilms bekeken in het teken van het Holland Animatie Film Festival. Aan het eind mochten we  middels een stembiljet aangeven welke film je het best vond. De uitslag van de best gekozen animatiefilm krijgen we nog.

Dinsdag 14 februari: Bij IPC hebben we een plattegrond gemaakt van onze school en het plein. Daarna hebben we een plan gemaakt om op ons plein een windmolen te plaatsen. De windmolen hebben we ook gebouwd.

Dinsdag 7 februari: We hebben met groep 8 een dag meegelopen bij het Groene Hart Lyceum. We hebben bij wiskunde hoeken gemeten met een geo-driehoek. bij biologie hebben we schedels van dieren onderzocht, bij Nederlands hebben we een sprookje geschreven. Bij geschiedenis hebben we een raadsel opgelost. Wie had de schat van de farao gestolen. Bij muziek hebben we keyboard gespeeld en het lied Crazy little thing called love van Queen gezongen. Het was een gave dag. We hebben zin in volgend jaar!

Donderdag 2 februari: Vandaag leerde groep 7 dat er 100 cm2 in een 1 dm2 passen. En 100 dm2 in 1 m2. Er passen ook twaalf kinderen op 1 m2 😉

Donderdag 26 januari: Bij IPC natuur hebben we een stroomkring gemaakt om een lampje te laten branden. De energie haalden we eerst uit een batterij. Later hebben we ook geprobeerd om energie uit citroenen en aardappels te halen. We hebben hierbij supergoed samengewerkt.

Vijf dinsdagochtenden in januari en februari leren we bridgen.

img_0319

Dinsdag 10 januari: We zijn weer aan een nieuwe unit van IPC begonnen. Het thema is Het Beweegt! Vandaag was het startpunt en zijn we technisch bezig geweest om iets te maken wat kan bewegen.

img_0301

Vrijdag 23 december: Heel groep 7/8 lakt voor Serious Request. We hebben 25,80 overgemaakt. En nu genieten van de kerstvakantie!

bestand_000

Kerstwandeling Samen op Weg, woensdag 21 december: Toen je binnenkwam zong het kerstkoor een paar liedjes voor je. In groep 1/2A werd verteld wat er mocht en niet mocht. Het kerstverhaal begon zich in groep 1/2B. Daar werd er verteld dat Maria zwanger is en dat ze met Jozef gaat trouwen. In groep 3 gingen Jozef en Maria naar Bethlehem, dat verhaal ging verder in groep 4. Daar gingen ze verder naar Bethlehem en vroegen of ze bij de herberg naar binnen mochten maar, het was vol. Gelukkig was er een stal waar ze in mochten. Het ging verder in groep 5, daar gingen de 4 herders naar Bethlehem. Het verhaal van de herders ging verder in groep 6, daar gingen ze naar Jozef en Maria. In groep 7/8 gingen de 3 koningen naar Bethlehem. Toen het verhaal voorbij was kon je nog wat drinken en een koekje nemen. Het was een in elk geval geslaagde avond. (geschreven door Noa)

img_0118

Donderdag 8 december: We hebben vanmorgen gegymd in het zwembad! Er waren drie onderdelen: waterpolo, schoonspringen en zwemtechniek. Hierboven in het filmpje een impressie. Vanmiddag hebben we met IPC aan kunst gewerkt. We hebben in viertallen een schilderij bekeken. In een presentatie aan de klas vertelde ieder groepje wat de kunstenaar voelde, wat het onderwerp voelt en wat wij voelen bij het kijken naar het schilderij.

img_0060 img_0059

Maandag 5 december: Vanmorgen hebben we Sinterklaas en zijn Pieten ontvangen in de gymzaal. Met onze emmer-trommels hebben we een muzikale bijdrage geleverd. Daarna was het tijd om de surprises uit te pakken. Wat heeft iedereen goed z’n best gedaan! Vanmiddag hebben we genoten van een film met popcorn.

img_0023

Dinsdag 29 november: Vanmiddag hebben we bij IPC geluisterd naar muziek van Vivaldi, Bach en en nog meer componisten. We hebben gelet op de emotie die de muziek opriep. Daarnaast hebben we een notatie van de muziek gemaakt.

img_0024

Donderdag 24 november: We hebben bij IPC aan natuur gewerkt. In tweetallen zochten we een antwoord op de vraag of gevoelens van liefde afkomstig zijn uit het hart of uit het brein. Ieder tweetal zocht informatie over het hart of over het brein. We hebben informatie uitgewisseld. Zo kwamen we er achter dat gevoelens afkomstig zijn uit onze hersenen.

screenshot-2016-11-08-at-15-07-48

We zijn weer gestart met een nieuwe unit van IPC: Gevoelens. Vandaag, 8 november, hebben we gekeken naar twee emoties die elkaar ontmoeten. Welke invloed hebben boos en blij op elkaar, verdrietig en blij, verveeld en energiek. We hebben het in de klas besproken en uitgespeeld. Daarna hebben we op de computer een strip gemaakt. Hierboven de strip van Chyna en Timo waarin  de emoties onzeker en zelfverzekerd elkaar ontmoeten.

img_0735

Vrijdagmiddag 28 oktober was de prijsuitreiking van tekenen voor vrede. Onze vier genomineerden trommelden er flink op los samen met de trommelende vuilnismannen. In onze klas is uiteindelijk Rachel tweede geworden. Aaliyah was onze winnaar.

img_0716

Vanmiddag woensdag 12 oktober is de jury van tekenen voor vrede in de klas geweest. Het was moeilijk kiezen. Zo veel mooie tekeningen zijn er gemaakt. Uiteindelijk heeft de jury er 4 gekozen. Hierboven zijn ze te bewonderen. Live zijn ze de komende twee weken te zien in gebouw Da Vinci. 28 oktober is de definitieve prijsuitreiking. Er zullen uit onze klas twee winnaars worden gekozen.

Bekijk hierboven onze gymles van vandaag.

img_0685

Vanmorgen (donderdag 6 oktober) is op school de kinderboekenweek geopend. We kregen de opdracht een verhaal te schrijven. Daar hebben we vanmiddag een begin mee gemaakt. Het door ons als beste gekozen verhaal wordt volgende week vrijdag aan de hele school voorgelezen.

img_0700

IPC gaat door!!! Na een vergadering van de juffen op dinsdag 4 oktober is besloten om na de proefperiode door te gaan met IPC. Niet alleen de mening van de juf deed er toe. Onze groep heeft ook meegedacht. Hieronder een greep uit onze evaluaties.

Ik vond IPC super leuk want vroeger had ik nooit echt zin in geschiedenis of aardrijkskunde, dat was zo normaal. En nu elke keer als we IPC doen denk ik yes IPC. School is voor mij zo veel leuker geworden.Wat ik heb geleerd: ja dat handel best lang bestaat. IPC moet blijven want school is leuker en elke dag denk ik o als we maar IPC gaan doen. Aaliyah

Ja, ik wil wel blijven werken met IPC, want ik leer eindelijk op een manier waar ik goed  mee kan leren. Geschiedenis en aardrijkskunde vond ik heel erg leuk. Dus ik wil het wel vaker doen. En het is superleuk! Sylke

Ik vind IPC leuk want er zijn geen toetsen van. Ook vind ik het samenwerken wel fijn, omdat het vaak goed gaat. En de manier hoe IPC gegeven wordt, vind ik ook fijn. Het werk wat we doen is ook leuk, omdat er variatie in zit. Het startpunt was ook erg leuk, want we leerden al gelijk hoe de handel nu in de wereld werkt. IPC is erg leuk                                   en ik hoop dat we het nog langer blijven doen. Dani

Ik vind IPC heel erg leuk want…  je leert samen te werken met anderen waarmee je normaal nooit mee samenwerkt. Vaak gaan we met IPC op de chromebook zitten en we gaan knutselen en je haalt info op het web. Maar er zijn ook nadelen aan IPC. Je kan ruzie maken dat de anderen niks doen en zo en als je op een website gaat kijken kan je hele verkeerde info eruit halen. Maar ondanks dat wil ik dat IPC blijft. Gianni

Ik vond het werken met IPC heel leuk, vooral de opdracht van de presentatie vond ik leuk. Iets minder leuk vond ik de opdracht met de Hanzesteden, maar ook nog wel leuk je leert er wel veel van maar op een andere manier dan eerst. Ik zou er graag mee doorgaan. Je leert veel dingen zoals samenwerken, doorzetten en natuurlijk leer je ook over de onderwerpen. Nogmaals ik ga er graag mee door omdat het gewoon veel leuker is dan eerst. Het minder leuke is dat je meestal in groepjes moet werken en soms met iemand die je niet zo leuk vindt, dan ga je liever met een vriend of vriendin maar dat kan niet altijd dus dan moet je het er maar mee doen. Ik vind het HEEL LEUK!!!!! Echt waar. Noa

img_1985

Dinsdag 27 september IPC: We hebben de afgelopen dagen gewerkt aan de geschiedenis van de Hanzesteden. In de atlas hebben we verschillende Hanzesteden opgezocht. We hebben de kaart van Nederland van nu vergeleken met die van Nederland in de late Middeleeuwen. We hebben uitgezocht wat een Hanzestad is. En we weten nu waarom Hanzesteden met elkaar samenwerkten. Met O0st-Indische inkt hebben we een Hanzeverbond geschreven. Van klei hebben we een bijbehorend zegel gemaakt.

img_1972-1

Donderdag 15 september hebben we bij IPC onze powerpoint over toeristische attracties in Alphen aan den Rijn aan elkaar gepresenteerd. We hebben in tweetallen gewerkt. Iedereen heeft ook een beoordeling aan een ander groepje gegeven. Werken de links, is de informatie goed, hoe ziet de lay-out eruit? We waren tevreden over ons werk.

img_1957

Maandag 12 september zijn we naar zwembad Aquarijn geweest om een wedstrijd bij te wonen van het EK junioren waterpolo. We hebben Duitsland en Turkije aangemoedigd. Duitsland heeft met 13-6 gewonnen. We hebben ook een les gehad over een gezonde leefstijl. Zo weten we nu hoeveel suikerklontjes je mag hebben per dag. Nieuwsgierig hoeveel? Vraag het ons maar.

IMG_1927

Het begin van onze kennismuur. Nu gaan we beginnen met het werken aan de doelen van aardrijkskunde, geschiedenis, maatschappelijke vorming, techniek en internationaal. U bent altijd welkom om na schooltijd ons werk live te bekijken.

IMG_1926

Donderdag 1 september hebben we met IPC aan onze “kennisoogst” gewerkt. In deze activiteit laten we zien wat we allemaal al weten. We hebben in tweetallen op de computer een mindmap gemaakt over wat het betekent om een verantwoordelijk lid te zijn van school, van onze buurt, van Alphen aan den Rijn, van Nederland en van de wereld. Hierboven de mindmap van Tobias en Juni.

IMG_1924

Maandag 29 augustus en dinsdag 30 augustus was ons “startpunt” van IPC. Ons thema voor de komende vijf weken is “De wijde wereld”. We hebben laten zien hoeveel namen van landen we kennen. Daarna hebben we in viertallen een naam bedacht voor een zelfverzonnen land. We hebben een vlag voor ons land bedacht. Zo werden onder andere Slimvenië, Cobanië en Pelitopia op de denkbeeldige kaart gezet. Dinsdag hebben we met onze zes kersverse landen een handelsspel gespeeld. Ieder land had een aantal exportproducten. We liepen door de klas om onze exportproducten te ruilen tegen andere producten die ons land graag wilde importeren. Aan het eind van het spel bleek dat landen met een grotere diversiteit aan exportartikelen meer konden importeren. De komende tijd gaan we met de gevolgen hiervan aan de slag.

IMG_0654 (1)

IMG_0651 (1)

J.P. Coenlaan 1 B
2404 AL Alphen a/d Rijn
T 0172 - 474 132SCOPE scholengroep(C) 2012 SCOPE scholengroep

Disclaimer
Inloggen beheerders